Arhiva po godinama:

Bistrički zvukolik

3. festival, međunarodno mješovito natjecanje glazbenika u tri kruga, koncerti i radionice
5. i 6. svibnja 2016. (četvrtak i petak) u Mariji Bistrici

Ocjenjivački sud: izv. prof. art. Borut Zagoranski

izv. prof. art. Borut Zagoranski

Biografija

Borut Zagoranski, slovensko-hrvatski interpret i pedagog na klasičnoj harmonici, rođen je 1980. godine u Ptuju (Slovenija).
Glazbeno obrazovanje započeo je u Glazbenoj školi Karola Pahora u rodnom gradu te nastavio na Konzervatoriju za glazbu i balet u Mariboru. Diplomirao je 2002. godine na Muzičkoj akademiji u Puli, Sveučilište Jurja Dobrile u Puli. Iste je godine dobio rektorovu nagradu za najboljeg studenta. Poslijediplomski studij (Postgraduate Diploma in Performance) upisao je na čuvenoj Kraljevskoj akademiji za glazbu (Royal Academy of Music) u Londonu i studij briljantno završio 2006. godine koncertom, za kojega je dobio najviši certifikat za koncertnu djelatnost (Royal Academy of Music Diploma).
Njegovi mentori bili su Marjetka Babić, Slavko Magdić i Owen Murray, a također se usavršavao i kod drugih eminentnih umjetnika i pedagoga na klasičnoj harmonici.
Pobjednik je i dobitnik nagrada na brojnim državnim i međunarodnim natjecanjima za harmoniku. Godine 1998. je kao predstavnik Republike Slovenije ušao u finale natjecanja „Eurovision Grand Prix“ za mlade glazbenike u Beču. Također je dobitnik prestižne nagrade
" Friends of the Royal Academy of Music Wigmore Award " za 2006. godinu.
Nastupao je na uglednim međunarodnim festivalima kao što su ISCM Svjetski dani glazbe, ISCM Musica Danubiana, Aldeburgh Festival, Norfolk & Norwich Festival, Highgate Music Festival, Glazbena tribina Pula. Kao solist, nastupao je s orkestrima poput Simfonijskog orkestra Austrijskog radija ORF, London simfonijete, Slovenske filharmonije i Simfonijskog orkestra SNG Maribor. Surađivao je s dirigentima kao što su Dennis Russell Davies, Lalo Schifrin, Pablo Zinger, Marko Letonja te koncertirao na pozornicama poznatih dvorana, među kojima su Wigmore Hall u Londonu, Wiener Konzerthaus i Konzerthaus Berlin, Benaroya Hall u Seattlu (SAD).
Član je žirija na međunarodnim natjecanjima, recenzent znanstvenih publikacija i autor sveučilišnih nastavnih planova i programa za klasičnu harmoniku. Profesor je harmonike, komorne glazbe, metodike nastave harmonike i dirigent harmonikaškog orkestra na Akademiji za glazbu (Sveučilište u Ljubljani) te na Muzičkoj akademiji u Puli (Sveučilište Jurja Dobrile u Puli). Kao gostujući profesor pozivan je na muzičke akademije i sveučilišta u Gdansku i Lodzu (Poljska), Vilniusu (Litva), Bratislavi (Slovačka), Trstu (Italija).
Od 2014. godine je pridruženi član Kraljevske akademije za glazbu u Londonu (Associate of Royal Academy of Music).