Arhiva po godinama:

Bistrički zvukolik

4. festival, međunarodno mješovito natjecanje glazbenika (solista i komornih sastava), koncerti i radionice
Od 4. do 7. svibnja 2017. (četvrtak, petak, subota i nedjelja) u Mariji Bistrici

Profil natjecatelja

Ivan Perković

( klavir / rođ. 1995.g / 8.kat )

Muzička akademija, Sarajevo, Bosna i Hercegovina

Mentor: Nihad Krečo, van. prof. mr.
Program

PRVI KRUG - ukupno trajanje: 10:00
1. Franz Liszt: Transcendental Étude No. 12 "Chasse-neige" (7:00)
2. Frédéric Chopin: Étude No. 1 in F Minor (Trois nouvelles études) (3:00)

DRUGI KRUG - ukupno trajanje: 15:00
1. Claude Debussy: Prelude No. 6: General Lavine - eccentric, book 2 (2:45)
2. Claude Debussy: Prelude No. 12: Minstrels, book 1 (2:15)
3. Frédéric Chopin: Scherzo Op. 31 No. 2 (10:00)

TREĆI KRUG - ukupno trajanje: 10:00
1. Dušan Trbojević: Dve igre (5:30)
2. Olivier Messiaen: Nöel from Vingt Regards sur l'Enfant Jésus", Sergei Babayan (4:30)

Životopis natjecatelja

Ivan Perković rođen je 1995. godine u Sarajevu. Osnovnu muzičku školu „Mladen Pozajić“ Sarajevo završio je u klasi prof. Dženane Hadžisadiković kao Učenik generacije na odsjeku klavir. Svoje školovanje nastavlja u Srednjoj muzičkoj školi, na odsjeku klavir, u klasi prof. Angeline Bojović-Pap, a zatim u klasi prof. Senke Hasanagić. Trenutno je student treće godine prvog ciklusa studija na Muzičkoj akademiji u Sarajevu, na odsjeku klavir, u klasi van. prof. Nihada Kreče.
U toku školovanja osvojio je šest prvih nagrada na Federalnim i međunarodnim takmičenjima u disciplinama klavir solo i klavir četveroručno, te bronzanu medalju na Međunarodnom takmičenju Davorin Jenko 2016. u Beogradu. Dva puta bio je stipendista Kantona Sarajevo kao talentirani učenik za postignute izvanredne rezultate.
Tokom školovanja svirao je na mnogim koncertima od kojih se izdvajaju: 2010. godine kao solista sa orkestrom Srednje muzičke škole Sarajevo, u maju 2013. godine prvi solistički koncert, zatim koncert u Ambasadi Republike Austrije, u junu 2014. godine maturski koncert u sali Bošnjačkog instituta – Fondacija Adil Zulfirkapašić , u junu 2015. solistički koncert u sali Bošnjačkog instituta – Fondacija Adil Zulfirkapašić. U februaru 2017. godine sa Sarajevskom filharmonijom izveo je Lisztov klavirski koncert u Es duru br.1 u sklopu festivala "Sarajevska zima 2017."
Tokom školovanja aktivno je sudjelovao na seminarima kod eminentnih profesora i pedagoga: Boris Kraljević, Jokut Mihailovič, Vladimir Bočkarjov, Aleksandar Serdar, Ida Gamulin, Đuro Tikvica, Rita Kinka i Massimo Gon.

Životopis mentora

Nihad Krečo se školovao u Sarajevu, gdje je završio Muzičku akademiju u klasi prof. Nede Stanković. Specijalizirao se tokom 2000/2001. godine na Kraljevskoj akademiji u Stockholmu, u klasi prof. Stefana Lindgrena. Dobitnik je tri prve nagrade na takmičenjima učenika i studenata FBiH.
Imao je koncerte u zemlji i inostranstvu (Švedska, Češka, Izrael, Grčka, Kanada, Francuska ,Njemačka,Turska,Hrvatska,Srbija), nastupao je sa Sarajevskom filharmonijom i snimao za Federalnu Televiziju BiH i TV Sarajevo.
Pohađao je majstorske kurseve u Grčkoj, Švajcarskoj, Izraelu, Kanadi i Švedskoj, u klasama Alain Lefevrea, Victora Rosenbaum-a, Jean-Paul Sevilla-e i Augusta Hautbo-a.
Tokom ljeta 2002. godine pohađao je ljetnu školu na Američkom konzervatoriju u Fontenblaeu (Francuska), u klasama prof. Frederica Agassi-a, Philipa Bianconi-a i Xu Zhang-a.
Specijalizaciju zavrsava u Švedskoj na Kraljevskoj muzičkoj akademiji.
Postdiplomski studij završava 2006. godine u klasama prof. Nede Stanković i prof. Borisa Kraljevića. Trenutno je zaposlen na Muzičkoj akademiji u Sarajevu kao vanredni profesor na glavnom predmetu klavir.