Arhiva po godinama:

Bistrički zvukolik

4. festival, međunarodno mješovito natjecanje glazbenika (solista i komornih sastava), koncerti i radionice
Od 4. do 7. svibnja 2017. (četvrtak, petak, subota i nedjelja) u Mariji Bistrici

Profil natjecatelja

Marta Beljan

( harmonika / rođ. 2006.g / 2.kat )

GŠ Ivana Matetića Ronjgova, Rijeka, Hrvatska

Mentor: Mia Ćojbašić , prof.
Program

Ukupno trajanje programa: 5,10 min.

1. Saša Bastalec: Suita "Dugine boje" (1.40 min)
- VI. st. - Zelena
2. Domenico Cimarosa: Sonata u a-molu C. 58 (1.30 min)
3. Petri Makkonen: Suita "Svemirska glazba" (2 min)
- IV. st. - Heroji Mliječne staze

Rezultati natjecatelja s prethodnih natjecanja
  • Solistička natjecanja:
  • međunarodno / 1 krug / 1. kat. / 1. nag. (91,67) / 3. mjesto / 41. međunarodni susret harmonikaša (Pula, Hrvatska) 2016.
  • državno / 1 krug / Petar Pan kat. / 1 nag. (95,00) / 5. mjesto / 7. hrvatsko natjecanje za harmoniku (Daruvar, Hrvatska) 2016.
  • državno / 1 krug / Petar Pan kat. / 1 nag. (90,00) / 6. hrvatsko natjecanje za harmoniku (Daruvar, Hrvatska) 2015.
Životopis natjecatelja

Marta Beljan rođena je 3. studenog 2006. godine u Rijeci. Klavirsku harmoniku počinje svirati s nepunih osam godina, kada upisuje Osnovnu glazbenu školu Ive Tijardovića u Delnicama u klasi Mije Ćojbašić, prof. Od samog početka nastupala je na svim koncertima glazbene škole te je već u prvom razredu praizvela skladbu "Martina melodija" Vladimira Gorupa. Radi svoje nadarenosti i ostvarenih uspjeha kroz prve dvije godine sviranja, prelazi na koncertnu harmoniku i treći razred upisuje u GŠ Ivana Matetića Ronjgova Rijeka u klasi iste profesorice. Nastupala je na 8. Danima harmonike u Poreču 2015. godine, u dvorani Hrvatskog kulturnog doma na Sušaku u Rijeci, a redovito nastupa i u Mramornoj dvorani Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja Rijeka. Na dosadašnjim natjecanjima osvajala je isključivo prve nagrade, a dobitnica je i niza priznanja svoga grada i županije.

Životopis mentora

Mia Ćojbašić (Pula, 11.04.1987.) istaknuta je hrvatska glazbenica na klasičnoj harmonici. Završila je poslijediplomski studij na Sibelius Akademiji u Helsinkiju uz pohvale stručne komisije. Studij klasične harmonike završila je na Filološko-umjetničkom fakultetu u Kragujevcu, nakon čega je zbog svojih rezultata izabrana kao suradnica u nastavi (asistentica) na katedri za harmoniku na tom fakultetu. Studirala je u klasi prof. V. Vasovića, M. Väyrynena i M. Rantanena, priznatih svjetskih pedagoga ovog instrumenta. Osim rada sa svojim profesorima, sudjelovala je na mnogim međunarodnim seminarima klasične glazbe gdje su predavači bili: F. Lips, J. Macerollo, E. Moser, V.Semionov, A. Skljarov i dr.
Dobitnica je dvadesetak prvih i drugih nagrada na državnim i međunarodnim natjecanjima u zemlji i inozemstvu.
Kontinuirano je koncertno aktivna i sudjeluje na glazbenim festivalima u zemlji i inozemstvu. Svirala je, između ostalog i u atriju Klovićevih dvora, glavnoj koncertnoj dvorani u Finskoj (Helsinki Music Centre), pulskom amfiteatru, Lapidariju Sv. Marka na Hvaru, dvorcu grofa Jankovića u Daruvaru te Mramornoj dvorani u Rijeci. Surađuje i sa skladateljima kao što su V. Gorup, D. Bužleta i S. Drakulić.
Trenutačno predaje harmoniku u GŠ Ivana Matetića Ronjgova u Rijeci i radi kao asistentica na Muzičkoj akademiji u Puli. U tri godine pedagoškog rada,njezini učenici i studenti postigli su zapažene rezultate na državnim i međunarodnim natjecanjima na kojima osvajaju prve nagrade. Godine 2013. Pozvana je da održi predavanje na Stručnom vijeću učitelja harmonike u Poreču na temu Finska harmonikaška kultura i pedagogija. Članica je prosudbenih komisija na harmonikaškim natjecanjima.