Arhiva po godinama:

Bistrički zvukolik

međunarodno mješovito solističko natjecanje glazbenika u tri kruga, koncerti i radionice
30. 4. - 3. 5. 2015. (četvrtak, petak, subota i nedjelja)

Profil natjecatelja

Rupert Čunko

( udaraljke / rođ. 1995.g / 7.kat )

GŠ u Varaždinu, Varaždin, Hrvatska

Mentor: Stanislav Muškinja, prof.
Korepetitor: Anja Grabar, prof. ( klavir )
Program

PRVI KRUG - ukupno trajanje: 7 min
1. Paul Smadbeck: Rhythm Song (7 min)

DRUGI KRUG - ukupno trajanje: 11 min
1. Ney Rosauro: 1. Marimba Concert,
- IV.st. - Despedida (6. min)
2. Johann Sebastian Bach: I - Cello Suite BWV 1007
- Prelude (2 min)
- Courante ( 3 min)

TREĆI KRUG - ukupno trajanje: 7 min
1. Ney Rosauro: 1. Marimba Concert
- II.st.- Lament (4 min)
2. Siegfrid Fink: Trommel Suite
- Intrada (1.50 min)
- Marcia (1.10 min)

Životopis natjecatelja

Rupert Čunko, rođen 22. Prosinca 1995. godine u Čakovcu, prvi se puta susreo s glazbom 2002. godine. Počeo je učiti vilončelo u klasi prof. Darija Milkovića, međutim kasnij upisuje prvi razred osnovne škole gitare u klasi prof. Darka Rušeca, a kasnije obrazovanje nastavlja u klasi prof. Tomislava Tomaškovića. Paralelno završava osnovnu glazbenu školu gitare i upisuje prvi pripremni razred udaraljki u klasi prof. Ivana Lukšića šk. god. 2010./2011. Godinu dana kasnije nastavlja svoju naobrazbu udaraljki u klasi prof. Borne Augustinovića, dok ga naposljetku ne preuzima prof. Stanislav Muškinja. Paralelno sa drugim razredom srednje škole udaraljke upisuje prvi pripremni razred, smjer solo pjevanje u klasi prof. Darije Hreljanović. Polazi seminare pod vodstvom prof. Ivane Bilić i prof. Igora Lešnika gdje sluša predavanja mnogih svijetskih udaraljkaških virtuoza, te 2014. nastupa na udaraljkaskoj smotri u Križevcima. Svirao je u ansamblu i kao solist u Čakovcu u sklopu udaraljkaškog koncerta, te je istom prigodom nastupao u Zaboku i u Morskoj Soboti u Sloveniji. Na medjunarodnom natjecanju u Beogradu osvaja 1. nagradu.

Životopis mentora

Rođen u Bjelovaru 1981. godine.
1995. godine počeo sam s glazbenom naobrazbom na privatnim satovima. U isto vrijeme svirao sam u bjelovarskom Gradskom puhačkom orkestru.

1999. godine upisao sam 1. pripremni razred u GŠ Vatroslava Lisinskog u Bjelovaru, predmet udaraljke u klasi prof. Igora Lešnika. Iste godine završio sam 1. i 2. pripremni razred, te 2000. godine upisao sam srednju glazbenu školu Vatroslava Lisinskog u Zagrebu, predmet udaraljke u klasi prof. Elvire Happ.

Od 2000.-2007. godine sviram u ansamblu BiNg Bang s kojim sudjelujem na međunarodnim udaraljkaškim seminarima u Grožnjanu i osobno radim sa svjetski renomiranim profesorima kao što su John Beck, Gunther Grasmuck, Gunther Meinhart, Michael Skinner i drugi.

2003. upisujem Muzičku akademiju u Zagrebu u klasi prof. Igora Lešnika.
2004. osvojio sam prvu svjetsku nagradu u klasi studentskog udaraljkaškog ansambla u organizaciji Percussive Arts Society te povodom toga održao koncert u Nashvilleu (SAD) na Percussive Arts Society International Convention s ansamblom BiNg Bang, te s istim primio
nagradu Ivo Vuljević i Rektorovu nagradu.

S BiNg Bangom gostovao sam na udaraljkaškim festivalima u Valencii (Španjolska), te u Taipeiu (Taiwan) koji je najveći azijski festival udaraljkaša. Također sam aktivno sudjelovao na međunarodnom udaraljkaškom festivalu IPEWu (International Percussion Ensemble Week) 2004., 2005., 2006., 2007 i 2012. godine, te sam tamo radio sa svjetski renomiranim profesorima kao što su Jean Geofroy, Michael Udow, Fernando Hashimoto, Takeshi Okada, Rainer Seegers, Andy Narrel i mnogim drugima.

Za vrijeme studija često sviram u Simfonijskom orkestru HRT-a kao član udaraljkaške sekcije. Svirao sam i s Varaždinskim komornim orkestrom, Riječkim komornim orkestrom i Hrvatskim komornim orkestrom.
Svirao sam udaraljke s big bandom HGMa u programu Frank Zappa i u programu s Johnom Hollenbeckom i Markom Feldmanom.
Također sam bio član Akademskog Harmonikaškog Orkestra „Ivan Goran Kovačić“ s kojim sam svirao u Portugalu, Belgiji i Švicarskoj i na raznim drugim natjecanjima i susretima u Hrvatskoj i u inozemstvu.

28. travnja 2007. godine svirao sam na završnom koncertu muzičkog biennala u koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog i to kao solist na timpanima sa Simfonijskim orkestrom Muzičke akademije skladbu Phillipa Glassa „Concerto Fantasy for Two Timpanists and Orchestra“.

Diplomirao sam 3. lipnja 2007. godine na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u klasi prof. Igora Lešnika.

Od zimskog semestra akademske godine 2009./2010. vanjski sam suradnik Umjetničke akademije u Osijeku, Glazbeni odjel, gdje predajem predmet udaraljke obligatno studentima Glazbene kulture. U Osijeku sam surađivao kao svirač udaraljki sa svjetski renomiranim zborom „Brevis“.

Od 2009. do 2011. radio sam kao korepetitor udaraljkaš u Školi za suvremeni ples Ane Maletić.

Od lipnja 2009. sviram s filharmonijskim sastavom Acoustic Project pod vodstvom skladatelja i kontrabasista Dubravka Palanovića.

Školske godine 2009./2010. radio sam u glazbenoj školi Vatroslava Lisinskog u Zagrebu, na zamjeni kao profesor udaraljki gdje sam mijenjao prof. Elviru Happ.

1. ožujka 2011. položio sam stručni ispit kao profesor udaraljki.

2011. sudjelujem na IBMW festivalu (Ivana Bilić Marimba Week) gdje radim sa poznatim
udaraljkaškim imenima kao Ney Rosauro i Svet Stojanov.

Kao vanjski honorarni suradnik sviram sa Zagrebačkom filharmonijom

Od 2012. godine sudjelujem u organizaciji i kao predavač na IBMW (Ivana Bilić Marimba Week) koji se održava u okviru Samoborskih glazbenih jeseni.

Školske godine 2011./2012 radio sam u Zagrebu u GŠ Zlatka Balokovića, kao zamjena i kao vanjski suradnik u GŠ Josipa Hatzea Split.

Od 1. travnja 2012. radim u GŠ Varaždin, gdje sam zaposlen kao profesor udaraljki na neodređeno.

Surađivao s HNK Split kao timpanist.

Od 15. listopada 2012. usavršavam se na Hochschule fuer Musik Wuerzburg ( Njemačka), udaraljke, smjer Master of Performance, u klasi profesora Marka Lutza.

U Wuerzburgu surađivao s ansamblima Dommusik i Wuerzburg Camarata.

U proljeće 2013. održao sam 4 solo koncerta i to u Solinu , Imotskom, Čakovcu i Varaždinu, 2014. u Belom Manastiru.

U veljači 2014.završio 3 semestra usavršavanja u Wuerzburgu.

Surađujem s Varaždinskim Komornim Orkestrom.