Arhiva po godinama:

Bistrički zvukolik

međunarodno mješovito solističko natjecanje glazbenika u tri kruga, koncerti i radionice
30. 4. - 3. 5. 2015. (četvrtak, petak, subota i nedjelja)

Ocjenjivački sud: doc. mr. art. Krešimir Has

doc. mr. art. Krešimir Has

Biografija

Orguljaš i čembalist Krešimir Has svoju je umjetničku djelatnost usmjerio prema glazbi visoke renesanse i baroka, redovito nastupajući na svim relevantnim glazbenim pozornicama u Hrvatskoj i inozemstvu. Nakon završenih studija orgulja i čembala na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, te usavršavanja na Musikhochschule Lübeck, aktivno je sudjelovao u radu ansambala Musica da camera i Erato.

Redoviti je suradnik Varaždinskog komornog orkestra te je solist i jedan od najstarijih članova Hrvatskog baroknog ansambla. Kao solist i komorni umjetnik posebnu pažnju posvetio izvedbama rijetko izvođenih djela za čembalo i orgulje kao i istovrsnim djelima komornog karaktera surađujući s brojnim afirmiranim hrvatskim i svjetskim umjetnicima iz područja interpretacije glazbe visoke renesanse i baroka (Eggar, Cummings, Mackintosh, Niquet, Mitchell, Marcon, Haselböck, i drugi).

Dobitnik je i više nagrada te priznanja za svoje umjetničko te liturgijsko - glazbeno djelovanje, među kojima je i treća nagrada međunarodnog orguljaškog natjecanja Andrea Antico da Montona održanog u Umagu 2004., a čijim je prosudbenim povjerenstvom predsjedao najveći svjetski uzor u interpretaciji orguljaške i čembalističke stare glazbe Gustav Leonhardt.

U suradnji s mo. Josipom degl' Ivelliom, Krešimirom Lazarom te Danijem Bošnjakom muziciranje Krešimira Hasa pohranjeno je na više tonskih te DVD zapisa s osobitim naglaskom na interpretaciji hrvatskih autora umjetničke te liturgijske glazbe.

Tijekom razdoblja od 1990. do 2011. djelovao je kao orguljaš u više crkava u Hrvatskoj, a nastupao je i kao orguljaš na svetoj misi u bazilici sv. Petra u Vatikanu.

Kao suosnivač Malog festivala čembala i ansambla Camerata Garestin kontinuirano doprinosi afirmaciji čembalističkog i komornog muziciranja. 2007. godine Ministarstvo kulture Republike Hrvatske i Hrvatska zajednica samostalnih umjetnika dodijelili su mu status samostalnog umjetnika kao rezultat višegodišnje intenzivne nazočnosti na relevantnim umjetničkim pozornicama.

Potpredsjednik je Hrvatske udruge čembalista Continuo. 2010. godine zadovoljio je uvjete za izbor u naslovno umjetničko sveučilišno zvanje docenta iz sviranja orgulja. U sklopu 41. festivala Varaždinske barokne večeri 2011. godine stručni žiri Varaždinskih baroknih večeri nagradio je koncertni nastup Krešimira Lazara i Krešimira Hasa nagradom „Jurica Murai“.