Arhiva po godinama:

Bistrički zvukolik

4. festival, međunarodno mješovito natjecanje glazbenika (solista i komornih sastava), koncerti i radionice
Od 4. do 7. svibnja 2017. (četvrtak, petak, subota i nedjelja) u Mariji Bistrici

Profil natjecatelja

Nika Novak

( gitara / rođ. 1999.g / 6.kat )

GŠ Varaždin, Varaždin, Hrvatska

Mentor: Moreno Vinceković, prof.
Program

PRVI KRUG - ukupno trajanje: 10 min.
1.Leo Brouwer: Elogio de la Danza (4.90 min.)
- I. st. - Lento
- II. st. - Obstinato
2. Agustin Barrios Mangore (arr. Jesus Benites R.): Vals Op. 8, No. 4 (5.10 min.)

DRUGI KRUG - ukupno trajanje: 10 min
1. Emilio Pujol: El Abejorro (1.30 min.)
2. Fernando Sor: Introduction and variations on a Theme of Mozart (8.30 min.)

Rezultati natjecatelja s prethodnih natjecanja
  • 2. kat./ II. nag. (80.20) / solo / HDGPP regionalno ( Bjelovar, Hrvatska), 2011.
  • 2. kat./ II. nag. (84.00) / solo / Omiš guitar fest (Omiš, Hrvatska) 2012.
  • 3. kat. / II. nag. / solo / 3. natjecanje mladih gitarista ˝Porečki tirando˝ (Poreč, Hrvatska), 2012.
  • C kat. / II. nag (85.00) / solo / 5. Concorso Internazionale di Esecuzione Musicale ''Giovani Musicisti'' (Treviso, Italija), 2013.
  • 8. kat. / II. nag. (85.00) / solo / International Internet Music Competition (Beograd, Srbija), 2015.
  • 4. kat. / III. nag. (77.00) / solo / Omiš guitar fest (Omiš, Hrvatska), 2015.
  • 3. kat. / II. nag (91.00) / 2. mjesto / solo / X. Concorso Internazionale ˝Musica Insieme˝ (Musile di Piave), 2015.
  • 5. kat. / III. nag (70,00) / solo / Omiš guitar fest (Omiš, Hrvatska), 2016.
Životopis natjecatelja

Nika Novak rođena je 10. kolovoza 1999. u Varaždinu. Učenica je 3. razreda Glazbene škole u Varaždinu, glavni predmet gitara, u klasi profesora Morena Vincekovića. Uz gitaru, fakultativno pohađa satove solo pjevanja u klasi profesorice Blanke Tkalčić. Pohađala je masterlassove i seminare kod profesora Istvana Römera, Maroja Brčića, Xhevdeta Sahatxhije i Dejana Ivanovića.

Životopis mentora

Moreno Vinceković rođen je 21. travnja 1973. godine u Varaždinu. Gimnaziju u Varaždinu završio je kao odličan učenik usporedno pohađajući i Glazbenu školu, glavni predmet gitara, koju kao najmlađi u svojoj generaciji završava 1989. godine također s odličnim uspjehom.
1990. godine upisao je Muzičku akademiju u Zagrebu gdje je diplomirao u klasi profesora Istvana Römera 1995. godine kao jedan od najmlađih i najuspješnijih studenata svoje generacije. Tijekom školovanja osvajao je brojne nagrade i priznanja od kojih treba izdvojiti prvu nagradu na Natjecanju učenika i studenata glazbe Republike Hrvatske, prvu nagradu na Natjecanju učenika i studenata glazbe bivše SFRJ u Sarajevu te Rektorovu nagradu Sveučilišta u Zagrebu.

Na Glazbenoj školi u Varaždinu radi kao nastavnik gitare od 1988. godine, postavši time najmlađi nastavnik u povijesti Škole. Inicijator je otvaranja srednjoškolskog odjela za gitaru u Varaždinu i njegov prvi profesor, a danas radi kao nastavnik gitare i komorne glazbe te je voditelj Odjela za gitaru i tambure.
Njegovi učenici dosad su osvojili više od 60 visokih nagrada na regionalnim, državnim i međunarodnim natjecanjima, te upisali studij gitare na 9 različitih muzičkih akademija u Republici Hrvatskoj, Austriji, Njemačkoj, Švicarskoj, Nizozemskoj i Engleskoj, a dvoje učenika dobitnici su godišnje Rotary nagrade za izvrsnost 2015. i 2016. godine.

Već dugi niz godina aktivno sudjeluje u razvoju gitarske pedagogije, a 1998. godine zajedno sa nekoliko renomiranih gitarskih pedagoga i umjetnika osniva Hrvatsku udrugu gitarskih pedagoga – HUGIP, koja danas broji više od 300 članova.
Predsjednik je Hrvatske udruge gitarskih pedagoga od 2002.-2010. godine.
Dosad je organizirao ogroman broj stručnih seminara i koncerata kako za nastavnike tako i za učenike gitare koje su vodili neki od najeminentnijih svjetskih gitarskih umjetnika i pedagoga.

U periodu od 2005.-2013. član je predsjedništva Hrvatskog društva glazbenih i plesnih pedagoga, kao i ocjenjivačkih sudova u disciplini gitara na regionalnim i državnim natjecanjima u organizaciji Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta i HDGPP-a.

Bio je predsjednik Organizacijskog odbora za provedbu državnog natjecanja učenika i studenata glazbe i plesa u Varaždinu, predsjednik Organizacijskog odbora Županijske smotre glazbenog stvaralaštva mladih, član Državnog povjerenstva Glazbenih svečanosti hrvatske mladeži, član Državnog povjerenstva za provedbu natjecanja učenika i studenata glazbe i plesa, član Organizacijskog odbora Međunarodne škole barokne glazbe i plesa ”Aestas Musica”, član Festivalskog vijeća Varaždinskih baroknih večeri te član Ocjenjivačkog suda za dodjelu festivalskih nagrada Varaždinskih baroknih večeri.

Od 1998. do 2000. godine predsjednik je Školskog odbora Glazbene škole u Varaždinu, a od srpnja 2000. do travnja 2013. bio je ravnatelj Glazbene škole u Varaždinu, postavši time najmlađi ravnatelj jedne srednjoškolske institucije u Republici Hrvatskoj.