Arhiva po godinama:

Bistrički zvukolik

4. festival, međunarodno mješovito natjecanje glazbenika (solista i komornih sastava), koncerti i radionice
Od 4. do 7. svibnja 2017. (četvrtak, petak, subota i nedjelja) u Mariji Bistrici

Ocjenjivački sud: red. prof. art. István Römer

red. prof. art. István Römer

Biografija

István Römer (Zagreb 1962.) studirao je gitaru kod Marge Bäuml-Klasinc na Hochschule für Musik und darstellende Kunst u Grazu (diplomirao 1984.) i na zagrebačkoj Muzičkoj akademiji, gdje je diplomirao 1983. u razredu Darka Petrinjaka. Usavršavao se na majstorskim tečajevima kod uglednih gitarista Alexandra Rodriguesa i Johna Williamsa. Römerova je karijera briljantno započela brojnim nagradama na međunarodnim natjecanjima od kojih valja izdvojiti prve nagrade koje je osvojio sredinom osamdesetih u Mettmannu (Njemačka) i na Segovijinom natjecanju u Palma de Mallorci, te, nešto poslije, u Viñi del Mar u Čileu.

Ostvario je mnogobrojne nastupe u Europi, Južnoj Americi i Aziji kao solist, u duu s violončelistom Valterom Dešpaljem i klarinetistom Milkom Pravdićem, te kao član Zagrebačkog gitarskog trija u kojem uz Darka Petrinjaka i Gorana Listeša nastupa od njegova osnutka 1984. godine. Nastupao je i kao solist uz orkestre kao što su Zagrebački solisti, Zagrebački simfoničari, Festivalski orkestar Dubrovnik, Simfonijski orkestar Čilea, Makedonska i Sarajevska filharmonija, Varaždinski i Zadarski komorni orkestar. Dva su Römerova solistička koncerta u Zagrebu 2001. i 2005. godine bila uvrštena u izbor pet najboljih koncerata u Hrvatskoj tih godina u novinama Vijenac (2001.) i Vjesnik (2005.) Njegova sklonost glazbi J. S. Bacha kulminirala je jedinstvenim pothvatom – integralnom izvedbom svih šest sonata i partita za violinu solo u obradi za gitaru Valtera Dešpalja.

Uz mnogobrojne snimke za razne radijske i televizijske programe Römer je snimio sedam komornih i dva solistička nosača zvuka.

Redoviti je profesor na Muzičkoj akademiji Sveučilišta u Zagrebu. Održao je mnogo majstorskih tečajeva u Portugalu, Njemačkoj, Austriji, Sloveniji, Srbiji, Crnoj Gori i Grčkoj.