Arhiva po godinama:

Bistrički zvukolik

međunarodno mješovito natjecanje glazbenika u tri kruga
2. i 3. svibnja (petak i subota) 2014.

Ocjenjivački sud: Tomislav Fačini, doc

Tomislav Fačini, doc

Biografija

Tomislav FAČINI (1975.), studij je završio godine 1996. Rektorovom nagradom - usavršavao se na Akademiji Hans Swarowsky u Milanu te na Visokoj glazbenoj školi u Karlsruheu. Godine 1996. primio je Drugu te Posebnu nagradu na Međunarodnom natjecanju Antonio Pedrotti u Trentu. Docent je na Odsjeku za dirigiranje Muzičke akademije u Zagrebu.

Od 2003. do 2009. godine bio je šef dirigent Orkestra Hrvatske vojske. Od 1994. do 2008.vodi Oratorijski zbor Crkve sv. Marka - s kojim, osim brojnih nagrada, dosiže gotovo profesionalnu kvalitetu i angažmane. Umjetnički je voditelj ansambla Antiphonus, koji niže uspjehe u samostalnim koncertima, ali i onima u suradnji s najvrsnijim glazbenicima i vokalnim solistima. Od 2006. do 2009. umjetnički je ravnatelj Glazbenih večeri u Sv. Donatu u Zadru.

Dirigentsku djelatnost razvija podjednako na koncertnim, kao i na opernim pozornicama. Gostovao je na mnogim festivalima u susjednim zemljama, kao i na praktički svim hrvatskim festivalima - Osorskim glazbenim večerima, Glazbenim večerima u Sv. Donatu, Zagrebačkom ljetnog festivalu, Festivalu sv. Marka, Muzičkom biennalu Zagreb, Osječkom ljetu, i dr. U više je navrata nastupio i na Dubrovačkim ljetnim igrama, godine 2003. ravnajući i otvaranjem ovog znamenitog međunarodnog festivala. Na Varaždinskim baroknim večerima dirigirao je među ostalim premijeru Paisiellova Seviljskog brijača te asistirao Paulu Esswoodu pri postavljenju prve suvremene izvedbe Cavallijeve opere Pompeo magno. U zagrebačkome je Hrvatskom narodnom kazalištu 2001. ravnao premijerom Verdijeve Traviate i Puccinijeva Triptiha. U sarajevskom Narodnom pozorištu ravnao je 2006.  premijerom Zajčeve opere Nikola Šubić Zrinjski, sljedeće sezone, s posebnim odjekom, Bizetovom Carmen, nakon čega je uslijedilo i otvorenje Baščaršijskih noći, te baletne predstave Pepeljuga, Coppelia i Giselle.

Nastupao je s većinom hrvatskih ansambala, a sa Simfonijskim orkestrima HRT-a i RTV Slovenije je, osim koncerata, i ostvario brojne snimke za nosače zvuka, film i fonoarhive. Četvrtu godinu za redom dirigira Međunarodnim orkestrom mladih, baziranim u Neumarktu, koji okuplja mlade glazbenike iz desetak zemalja. Ostvario je više prvih suvremenih izvedbi hrvatskih starih majstora i praizveo brojna nova djela, promovirajući u svakoj prigodi hrvatsku glazbu.

Osim dirigiranjem, bavi se skladanjem i aranžiranjem.