Arhiva po godinama:

Bistrički zvukolik

međunarodno mješovito natjecanje glazbenika u tri kruga
2. i 3. svibnja (petak i subota) 2014.

Ocjenjivački sud: Petrit Çeku, prof.

Petrit Çeku, prof.

Biografija

Petrit Çeku (Prizren, 1985.) u rodnom je gradu počeo svoje glazbeno školovanje u klasi profesora Luana Sapunxhije. Godine 2002. dolazi u Zagreb da bi nastavio obrazovanje u klasi prof. Xhevdeta Sahatxhije. Diplomirao je 2008. na zagrebačkoj Muzičkoj akademiji u klasi prof. Darka Petrinjaka i usavršavao kod Manuela Barrueca pored konzervatorija Peabody u Baltimoreu, SAD.

Dobitnik je 9 prvih nagrada na međunarodnim gitarističkim natjecanjima poput Anna Amalia u Weimaru (Njemačka), Andrés Segovia u Velbertu (Njemačka), Schadt u Allentownu (SAD), Michele Pittaluga u Alessandriji (Italija) te natjecanja Christopher Parkening u Malibuu (SAD) . Njegova prva i studijska ploča izdana je u rujnu 2008 za američku diskografsku kuću Naxos.

Petrit Çeku je dobitnik godišnjih nagrada Ivo Vuljević (2005.) koju dodjeljuje Hrvatska glazbena mladež i Mladi glazbenik godine (2008.), koju dodjeljuje Zagrebačka filharmonija i Hrvatska poštanska banka, te natjecanja Ferdo Livadić (2005.) koja se održava u sklopu festivala Samoborska glazbena jesen. Nastupao je diljem Europe i Sjeverne Amerike sa solističkim recitalima, u komornim sastavima ili kao solist u pratnji simfonijskih orkestara poput Simfonijskog orkestra Allentowna, Simfonijskog orkestra Baltimorea, Komornog orkestra Češke filharmonije, Orkestra državnog hermitaža St. Petersburga, Zagrebačke filharmonije, Simfonijskog orkestra Albanske radiotelevizije, Kosovske filharmonije, i dr.

Petrit Çeku svira na gitari američkog graditelja Rossa Gutmeiera.