Arhiva po godinama:

Bistrički zvukolik

međunarodno mješovito solističko natjecanje glazbenika u tri kruga, koncerti i radionice
30. 4. - 3. 5. 2015. (četvrtak, petak, subota i nedjelja)

Profil natjecatelja

Šimun Matišić

( udaraljke / rođ. 1996.g / 6.kat )

MA u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska

Mentor: Igor Lešnik, red. prof.
Korepetitor: Damir Gregurić, prof. ( klavir )
Program

PRVI KRUG:
1. Igor Lešnik: Neenah, za marimbu solo (7 min)

DRUGI KRUG:
1. Askell Masson: Prim, za mali bubanj solo (7 min)

TREĆI KRUG:
1. Boris Papandopulo: Koncert za ksilofon i gudački orkestar (13 min)
(Klavirska pratnja i aranžman klavirske pratnje Damir Gregurić)

Životopis natjecatelja

Šimun Matišić rođen je 30. 3.1996 godine u Zagrebu. Prvi nastup imao je sa 4 godine kada je svirao bubnjeve u kvartetu Branka Kralja. Udaraljke započinje učiti kod profesora Božidara Rebića, a kasnije kod prof. Tomija Spasevskog i prof. Gorana Goršea. Paralelno s udaraljkama uči klavir kod profesorice Sretne Meštrović, a teoriju u GU Elly Bašić. Maturira udaraljke i glazbenu teoriju u GU Elly Bašić 2014. godine.
Sa 14 godina izado je svoj prvi nosač zvuka pod naslovom „Jazz nocturno“ sa svojim triom gdje svira vibrafon i marimbu. Surađivao je sa brojnim inozemnim i domaćim jazz i klasičnim glazbenicima kao što su: Boško Petrović, Miljenko Prohaska, Mario Mavrin, Primož Grašić, Michael Abenne, Florin Nicoulescu, Stochelo i Moses Rosenberg, Fiona Monbet, Christian Escoude, Costel Nitescu, Matija Dedić, Mladen Tarbuk, Sigi Feigl, Zagrebačka Filharmonija, Simfonijski Orkestar HRT-a, Tamburaški Orkestar HRT-a, Big Band HRT-a, Simply Brass kvintet, HGM Big Band i još mnogi drugi, a usavršavao se na seminarima kod mnogih profesora kao što su: Igor Lešnik, Ivana Bilić, Svet Stoyanov, Ludwig Albert, Lin Chin Cheng, Ney Rosauro, Xi Zhang, Nancy Zeltsman, Marta Klimasara, Emanuel Sejourne, Eric Sammut…
2011. godine dobio je nagradu „Judita“ na 57. splitskom ljetu za nastup sa gitaristom Christianom Escoudeom.

Dobitnik je 3 nagrade u B kategoriji marimbe na međunarodnom natjecanju udaraljkaša u Italiji( Italy Percussion Arts Society)

Redovito nastupa sa svojim triom, u duu sa Matijom Dedićem, te sa Simply Brass kvintetom u kojemu svira udaraljke.

Trenutno je student prve godine Muzičke akademije sveučilišta u Zagrebu, smjer: Udaraljke, u klasi profesora Igora Lešnika.

Životopis mentora

Igor Lešnik (rođen u Zagrebu, Hrvatska 23. veljače 1956), jedan od vodećih udaraljkaša u generaciji. Njegove skladbe dio su koncertnih programa renomiranih solista i ansambala, a također i natjecanja. Njegova suradnja s poznatim glazbenicima, njegova bogata kolekcija snimki i njegova međunarodna koncertna aktivnost predstavila je hrvatrsku udaraljkašku glazbu svijetu. Od 1984. Vodi udaraljkašku sekciju Hrvatskog radijskog simfonijskog orkestra, a od 1990. Organizira međunarodna perkusionistička događanja. Kao osnivač udaraljkaškog odjela na Muzičkoj Akademiji u Zagrebu, on je redovit gost renomiranih univerziteta, a njegovi članci publicirana su u mnogobrojnim magazinima. Profesor Lešnik predsjednik je hrvatskog dijela udruge “Percussive Arts Society”. Dobitnik je brojnih nagrada za svoja postignuća u Hrvatskoj, a 2003. nagrađen je titulom Francuskog viteškog reda koja se dodjeljkje za postignuća na polju umjetnosti i književnosti.