Arhiva po godinama:

Bistrički zvukolik

6. festival, međunarodno mješovito natjecanje glazbenika (solista i komornih instrumentalnih i zborskih sastava), koncerti i radionice
Od 2. do 5. svibnja 2019. (četvrtak, petak, subota i nedjelja) u Mariji Bistrici

Profil natjecatelja

Selma Hrenovica

( violončelo / rođ. 1996.g / 8..kat )

MA Sarajevo, Sarajevo, Bosna i Hercegovina

Mentor: van. prof. dr. Belma Alić
Program

PRVI KRUG - ukupno trajanje: 8:00 min
György Ligeti: Sonata za violončelo solo
- I Dialogo - Adagio, rubato, cantabile
- II Capriccio - Presto con slancio

DRUGI KRUG - ukupno trajanje: 13 min
Robert Schumann: Koncert za violončelo i orkestar u a - molu Op. 129
- II Langsam
- III Sehr lebhaft

TREĆI KRUG - ukupno trajanje: 11 min
Johann Sebastian Bach: Svita za violončelo solo br. 2, d - moll, BWV 1008
- Prelude
- Allemande
- Gigue

Životopis natjecatelja

SELMA HRENOVICA, violončelo

Rođena u Sarajevu 1996. godine. Osnovno i srednje muzičko obrazovanje završava u Sarajevu. Dobitnica je nagrada na federalnim takmičenjima. Tokom školovanja učestvovala je na festivalima od kojih se mogu izdvojiti Sarajevo Chamber Music Festival, Sarajevska zima, Orchestra di pace Italia, ARDEA Čapljina i mnogi drugi. Pored toga usavršavala se kod poznatih violončelističkih pedagoga kao što su Balazs Mate, Dorina Laro, Dimas Moreno, Pietro Serafin,David Grigorian. Trenutno je studentica treće godine Muzičke akademije u Sarajevu u klasi van. prof. dr. Belme Alić

Životopis mentora

Diplomirala je 2004. godine u klasi prof. Yevgeny Xaviereff-a na Muzičkoj akademiji u Sarajevu. Godine 2007. završava postdiplomski studij u istoj klasi i 2015. godine doktorski studij na Muzičkoj akademiji u Sarajevu na temu nove tehnike sviranja s fokusom na suvremenu muziku pisanu za violončelo solo.
Tijekom školovanja pohađala je brojne seminare za violončelo i komornu muziku kod profesora Herre-Jan Stegenga, Chagit Glaser, Nikola Ružević, Balazs Mate , Conradin Brotbek, Johannes Goritzki, M. Hayshi and Raphael Wallfisch. Surađivala je s istaknutim Gudačkim kvartetom Medici iz Londona i gudačkim kvartetom Manhatten.
Bila je članica Međunarodnog omladinskog gudačkog orkestra (dirigent Simon Robinson) u Sloveniji i dvije koncertne sezone Svjetskog simfonijskog orkestra muzičke omladine (dirigenti: Carlos Kalmar, Amy Andersson i Yakov Kreizberg). U junu 2011. godine je sudjelovala u akademiji za mlade muzičare u organizaciji Kamernog orkestra Evrope s dirigentom Nikolausom Harnoncourt.
Osvojila je više prvih i specijalnih nagrada na takmičenjima učenika i studenata muzike u FBiH i 2001. godine prvu nagradu na Međunarodnom takmičenju Val Tidone u Italiji u kategoriji kametne muzike (duo-klavir i violončelo) i 2010. godine specijalno priznanje za nestandardne ansamble u kategoriji Tidone folk (duo-glas i violončelo). Dobitnica je nagrade za poseban nastup na završnom koncertu seminara za gudače u Italiji (Martina Franca) 2010 godine.
Kao solista nastupala je uz pratnju orkestra Sarajevske filharmonije, Kamernog simfonijskog orkestra Zenica, Orkestra studenata Muzičke akademije u Sarajevu, Kamernog orkestra Muzičke akademije u Sarajevu i Mostar Sinfoniette.
Svirala je s istaknutim muzičarima kao što su David Wilde, Michael Copley, Darragh Morgan, Ruth Waterman, Theodore Bikel, Edin Karamazov, Shura Lipovsky, Merima Ključo, Jeremy Joseph, Willam Conway, Nigel Osborne, Vanessa Redgrave i Tamara Brooks.
Umjetnički je rukovodilac komornog ansambla Mostar Sinfonietta i članica je komornog ansambla muzičke akademije aMAS. Od 2007.godine je član ansambla Circus opera, u čijoj produkciji opere Nigel Osborna je imala uspješne nastupe u Bosni i Hercegovini, Engleskoj, Škotskoj i Austriji, a čija opera Differencess in Demolition je izvedena na festivalu City of London Festival, te imala direktni prenos s koncertnog izvođenja u Edinburgh-u na BBC radiju.
Docent je na predmetu komorna muzika za gudače i ima poziciju šefa gudačkog odsjeka na Muzičkoj akademiji u Sarajevu.