Arhiva po godinama:

Bistrički zvukolik

6. festival, međunarodno mješovito natjecanje glazbenika (solista i komornih instrumentalnih i zborskih sastava), koncerti i radionice
Od 2. do 5. svibnja 2019. (četvrtak, petak, subota i nedjelja) u Mariji Bistrici

Od St. Peterburga preko Carnegie Halla do Marije Bistrice

Koncertna sezona Bistričkog zvukolika započela je u nedjelju navečer u Domu kulture u Mariji Bistrici nastupom bračnog para Vesna Podrug Kossjanenko (klavir) i Wladimir Kossjanenko (viola).  Na programu su bila djela J. S. Bacha, Johanessa Brahmsa te Borisa Papandopula i Igora Stravinskog. Wladimir Kossjanenko je na samom početku, bez gledanja u note, izveo Ciacconu iz Partite br 2. za violu solo BWV 1004. Potom je uslijedila zajednička izvedba Brahmsove sonate za violu i klavir te još gotovo sat vremena  vrhunske klasične glazbe.

Na koncertu se okupio manji broj zaljubljenika u klasičnu glazbu koji su se, na poziv izvođača, i sami preselili na pozornicu te je tako koncert održan u jedinstvenoj intimnoj atmosferi. Dvadesetak posjetitelja je na pozornici svog lokalnog Doma kulture sa samo nekoliko metara udaljenosti uživalo u izvedbama glazbenika koji su nastupali u nekima od najpoznatijih svjetskih koncertnih dvorana poput Bečke državne opere, Carnegie Halla u New Yorku i Royal Albert Halla u Londonu. Vesna Podrug Kossjanenko je prodekanica Glazbenog odjela na Umjetničkoj akademiji u Splitu, dok je Wladimir Kossjanenko predstojnik tamošnjeg  Odsjeka za gudačke instrumente i gitaru. Njihove biografije i profesionalne kvalitete jednostavno fasciniraju. Tako je publika u Mariji Bistrici mogla čuti klaviristicu koja je nastupala s Orkestrom bečke državne opere, gdje je i tri godine vodila klavirsku klasu na sveučilištu. Nastupala je diljem svijeta, a u Hrvatskoj je primjerice  prošle godine zajedno sa poznatim američkim tenorom Lawrencom Bownleeom oduševila koncertom na Dubrovačkim ljetnim igrama. Wladimir Kossjanenko je dobitnik Europske nagrade za komornu glazbu. Rođen je u Kazahstanu, a studirao je na Državnom Konzervatoriju u St. Petersburgu gdje je radio kao solo-violist Ansambla Lenjingradskih solista. Početkom 90-ih preselio se u Beč. Održao je brojne koncertne turneje u Europi, Aziji te Sjevernoj i Južnoj Americi. U proteklih 25 godina svirao je više od 600 koncerata kao solist i komorni glazbenik u najznačajnijim koncertnim dvoranama poput Carnegie Halla u New Yorku i Royal Albert Halla u Londonu. O ljubavi ovo dvoje glazbenika prema glazbi možda najviše govori iskreni osmijeh, koji je njihova lica krasio gotovo tijekom čitavog koncerta te bis koji su izveli na zadovoljstvo malobrojne bistričke publike.

Koncertna sezona Bistričkog zvukolika nastavlja se već u srijedu, 5. listopada. Na harfi će u Bazilici Majke Božje Bistričke, s početkom u 19.30 sati, nastupiti Diana Grubišić Ćiković. Oba koncerta su pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i medija RH. Ulaz se ne naplaćuje. Organizator je Udruga ”Svesvir”, a suorganizatori su Općina Marija Bistrica i Turistička zajednica općine Marija Bistrica.