Arhiva po godinama:

Bistrički zvukolik

međunarodno mješovito natjecanje glazbenika u tri kruga
2. i 3. svibnja (petak i subota) 2014.

Profil natjecatelja

David Topić

( Marimba / Vibrafon / rođ. 1993.g / 7.kat )

Muzička akademija, Zagreb, Hrvatska

Mentor: Igor Lešnik , red. prof.
Program

PRVI KRUG - ukupno trajanje: 5.29 min.
1. Keiko Abe: Wind in the bamboo groove (5.29 min)

DRUGI KRUG - ukupno trajanje: 8.29 min.
1. Ivan Josip Skender : Ginger Blues (6 min.)
- I. st.
- II. st.
2. Eric Sammut : 4th rotation for marimba (2.29 min.)

TREĆI KRUG - ukupno trajanje: 10.27 min.
1. Igor Lešnik: 20 years later (2.27 min.)
- I. st. - Rubato
2. Emmanuell Sejourne: Concerto for marimba and string orchestra (8 min.)
- I. st.

Životopis natjecatelja

David Topić
Glazbenu naobrazbu počinje stjecati u dobi od 7 godina, paralelno pohađajući općeobrazovnu i glazbenu školu u Samoboru. Nakon završene osnovne glazbene škole za klavir, nastavlja glazbeno obrazovanje u 2. pripremna razreda za udaraljke, te nakon toga upisuje i srednju glazbenu školu u klasi prof. Gorana Goršea, gdje 2012. maturira. Nastupao je diljem Hrvatske, Slovenije, Mađarske, Italije , Austrije i Rumunjske, svirajući s brojnim orkestrima i sastavima, ili kao solist. Osvajao je nekoliko nagrada i priznanja za svoj rad od kojih izdvajamo : 1. apsolutnu nagradu na regionalnom i državnom natjecanju HDGPP-a 2012.g., (u kategoriji udaraljki) te 1. nagradu na „Lions“ međunarodnom natjecanju u Rijeci 2012.g. Usavršavao se i pohađao predavanja mnogih poznatih udaraljkaša današnjice, poput Ludwiga Alberta, Momoko Kamye, Emmanuella Sejournea, Erica Sammuta, Ivane Bilić, Sveta Stojanova, Ney Rosaura, Nancy Zeltsman i mnogih drugih.
Trenutno studira na 2.g Muzičke Akademije u Zagrebu, u klasi prof. Igora Lešnika.

Životopis mentora

Igor Lešnik rođen je 1956. u Zagrebu. Diplomirao je udaraljke 1979. na Muzičkoj akademiji u Skopju kod prof. Emila Klana. Kao bugarski državni stipendist 1985. je godine završio poslijediplomski studij na Sofijskom konzervatoriju (prof. Dobri Paliev).
Razvija intenzivnu međunarodnu koncertantnu aktivnost nastupajući kao multiple-percussion solist uz komorne ansamble i orkestre. Hrvatski i inozemni skladatelji posvetili su mu dvadesetak djela, a u domovini je praizveo i najvažnije skladbe svjetske udaraljkaške literature, od Stockhausenova Zyklusa do Jolivetova Koncerta za udaraljke i orkestar. Utemeljitelj je međunarodno priznatih hrvatskih komornih sastava specijaliziranih za izvođenje suvremene glazbe i jazza: Zagrebački ansambl udaraljki, Udaraljkaški kvartet Supercussion i grupa Jazzbina. Aktivan je orkestralni glazbenik, a od godine 1979. predvodi grupu udaraljki u Simfonijskom orkestru Hrvatske radiotelevizije.
Za Hrvatski radio i televiziju ostvario je više od stotinu solističkih tonskih zapisa skladbi suvremenih autora. Od 1988. do 1999. realizirao je šest solističkih nosača zvuka za više europskih i američkih izdavačkih kuća, a frankfurtski izdavač Zimmermann i sjevernoamerički HoneyRock objavili su desetak njegovih skladateljskih radova. Objavio je brojne članke u stručnim udaraljkaškim časopisima engleskog i francuskog govornog područja (Percussive Notes i Percussions).
Izvanredni je profesor na zagrebačkoj Muzičkoj akademiji, pri kojoj je 1989. utemeljio studij udaraljki.
Dobitnik je nagrada Josip Štolcer Slavenski (1990.) i Milka Trnina (1995.).