Arhiva po godinama:

Bistrički zvukolik

međunarodno mješovito natjecanje glazbenika u tri kruga
2. i 3. svibnja (petak i subota) 2014.

Ocjenjivački sud: doc. mr. Belma Alić

doc. mr. Belma Alić

Biografija

Diplomirala je 2004. godine u klasi prof. Yevgeny Xaviereff-a na Muzičkoj akademiji u Sarajevu. Godine 2007. završava postdiplomski studij u istoj klasi. Trenutno je studentica III ciklusa studija i docentica na predmetima kamerna muzika za gudače i violončelo na Muzičkoj akademiji u Sarajevu.

Tokom školovanja pohađala je brojne seminare za violončelo i kamernu muziku kod profesora N.Ruzevic, M.Hayashi, J.Goritzki, C.Brotbek, R.Wallfisch... Sarađivala je sa istaknutim Gudačkim kvartetom Medici iz Londona i gudačkim kvartetom Manhatten, jednim od vodećih ansambala u SAD-u.

Bila je članica Međunarodnog omladinskog gudačkog orkestra (dirigent Simon Robinson) u Sloveniji i dvije koncertne sezone Svjetskog simfonijskog orkestra muzičke omladine (dirigenti: Carlos Kalmar, Amy Andersson i Yakov Kreizberg). U junu 2011. godine je učestvovala u akademiji za mlade muzičare u organizaciji Kamernog orkestra Evrope sa dirigentom Nikolausom Harnoncourt.

Osvojila je više prvih i specijalnih nagrada na takmičenjima učenika i studenata muzike u FBiH i 2001. godine prvu nagradu na Međunarodnom takmičenju Val Tidone u Italiji u kategoriji kamerna muzika (duo-klavir i violončelo) i 2010. godine specijalno priznanje za nestandardne ansamble u kategoriji Tidone folk (duo-glas i violončelo). Dobitnica je nagrade za poseban nastup na završnom koncertu seminara za gudače u Italiji (Martina Franca) 2010 godine.

Kao solistica nastupala je uz pratnju orkestra Sarajevske filharmonije, Kamernog simfonijeskog orkestra Zenica, Orkestra studenata Muzičke akademije u Sarajevu, Kamernog orkestra Muzičke akademije u Sarajevu i Mostar Sinfoniette.

Svirala je sa istaknutim muzičarima kao što su David Wilde, Michael Copley, Darragh Morgan, Ruth Waterman, Theodore Bikel, Shura Lipovsky, Merima Ključo, Willam Conway, Nigel Osborne, Vanessa Redgrave i Tamara Brooks.

Umjetnički je rukovodilac kamernog ansambla Mostar Sinfonietta i članica je kamernog ansambla muzičke akademije aMAS. Kao umjetnički rukovodilac Mostar Sinfoniette učestvuje u svim produkcijama Ulysses teatra na Brijunima izvodeći muziku N.Osborna za teatarske predstave. Sa Tijanom Vignjević čini duo Ćeif koji se bavi isključivo izvedbom tradicionalne muzike Bosne i Hercegovine. Od 2007.godine je član ansambla Circus opera, u čijoj produkciji opere Nigel Osborna je imala odlične nastupe u Bosni i Hercegovini, Engleskoj, Škotskoj i Austriji, a čija opera Differencess in Demolition je izvedena na festivalu City of London Festival, te imala ditektni prenos sa koncertnog izvodjenja u Edinburgh-u na BBC radiju.