Arhiva po godinama:

Bistrički zvukolik

međunarodno mješovito natjecanje glazbenika u tri kruga
2. i 3. svibnja (petak i subota) 2014.

Ocjenjivački sud: Ida Gamulin, red. prof.

Ida Gamulin, red. prof.

Biografija

Ida Gamulin, vodeće je ime hrvatskog pijanizma srednje generacije. Rođena u Splitu, hrvatsko-austrijskog podrijetla, unatoc izrazitoj sklonosti za prirodne znanosti, priklonila se glazbi, te je diplomirala je na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u klasi prof. Jurice Muraja. Usavršavala se u Weimaru kod Rudolfa Kehrera te u Londonu kod Alfreda Brendela, Annie Fischer, Johna Lilla i Stephena Kovacevicha. Uz niz nagrada na natjecanjima u domovini, dobitnica je i nagrada Svetislav Stančić, Milka Trnina te Specijalne nagrade na Festivalu u Freiburgu.

Međunarodnu karijeru započinje osvajanjem Nagrade Myra Hess (1983) koja joj po uspješnom londonskom debiju, donosi solističke nastupe u glasovitoj dvorani Queen Elizabeth Hall kao i u drugim europskim glazbenim središtima, Rusiji i SAD-u. Gošća je velikih festivala u Spolettu, Freiburgu, Varni, Stratfordu i Janaček festivalu, na kojima je nastupala uz ugledne dirigente i orkestre. Nakon koncerta u Londonu uz Marthu Argerich i Stephena Kovacevicha, sve češće surađuje s poznatim europskim glazbenicima. Snimala je za CBS,BBC, France Musique,Bayerischer Rundfunk, diskografsku kuću EMI-Mava, te za nacionalne diskografske nakladnike. Do sada je objavila 14 nosača zvuka.

Njezina snimka Brahmsove Sonate u fis-molu proglašena je najboljom izvedbom na American Classical Musical Directory.

Uz klasični pijanistički repertoar, s pažnjom njeguje glazbu suvremenih hrvatskih skladatelja koji joj posvećuju svoja djela, a osobito opus Dore Pejačević, čiji je cjelokupan opus glasovirskih minijatura priredila za tisak.

Članica je žirija pijanističkih natjecanja i redoviti profesor na Muzičkoj akademiji u Zagrebu. Predsjednica je Europskog udruženja klavirskih pedagoga Hrvatske.

U karijeri je prati rečenica glasovite pijanistice Annie Fischer: »Izrazita osebujnost i poetičnost čine njezine interpretacije nesvakidašnjima«.